Bio

2006

KERMIS IN DE HEL

Het trio knalde in 2006 de Utrechtse hiphopscene binnen met debuutalbum Kermis in de Hel en de daarvan afkomstige single en video ‘Bedek je Nek’. Het daaropvolgende jaar was heel succesvol voor de hiphopformatie met onder andere de release van tweede album Donkere Dagen en de daarvan afkomstige anthems ‘Broodje Mario’, ‘Kermis in de Hel’ en ‘Risicogebied’. MC’s J.A.E. en SKAV (toen nog Skafalau) en dj Klaas Vaak bouwden ook aan hun live-reputatie met optredens tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht en in Club 3voor12. In datzelfde 2007 wonnen ze ook de Utrechtse bandwedstrijd Clash of the Titans en de 3voor12 Utrecht award.

2007

DONKERE DAGEN

Toen ze vervolgens tijdens Eurosonic Noorderslag 2008 op het 3voor12 podium stonden en de Grote Prijs van Nederland nog op de planning hadden staan, leek een mooie toekomst in het verschiet te liggen. Net zo snel als ze opkwamen kwam er echter een einde aan StropStrikkers. In juli 2008 werd namelijk bekend dat ze zouden stoppen. JAE’s solo-ambities én een groep konden voor zijn gevoel niet naast elkaar bestaan. “In een groep moet je concessies doen, dat hoort. Maar ik was niet gelukkig en dan moet je naar je hart luisteren.” Voor SKAV was dit ook een moment om solo te gaan. Er was verder geen ruzie, dus deze ‘fase’ (want inmiddels weten we dat het een fase was) werd afgesloten met een afscheidsshow in dB’s.

2014

TABULA RASA

Het bloed kroop echter waar het niet gaan kan. Het trio keerde in 2014 terug met een nieuw album (het passend getitelde Tabula Rasa) en een reeks liveshows. Anderhalf jaar daarvoor was het weer gaan borrelen, er moest iets nieuws komen van StropStrikkers. Skafalau destijds: “De chemie was goed en we weten wat we aan elkaar hebben. Het gevoel was dat we weer wat met z’n drieën moesten doen. Bovendien is Strikkers gewoon ons ding, dat is nooit weggeweest.” J.A.E. zei toen: “Passie voor muziek is de drijfveer en we willen weer hetzelfde bereiken als toen, maar nu wel verder gaan.”

2020

KOEVOET EN DE SIKKEL

Na de laatste show van de Tabula Rasa-tour, begin 2015, volgde opnieuw een sabbatical dat duurde tot 2020. Toen verscheen hun vierde album Koevoet en de Sikkel en aan het eind van dat jaar volgde ook Stofhappers (2002 – 2009), een verzamelalbum met dertien tracks uit hun beginperiode. “Om dit jaar lekker af te sluiten en met fresh energy 2021 in te stappen, hebben we een album samengesteld van onze dikste unreleased trax van 2005 tot 2009”, vertelden ze er over. “Je hoort hier ons nog als jonge honden Klaas’ beats bestieren alsof ons leven er vanaf hangt.” En dit was nog niet alles. Sinds de eerste stop/pauze zijn JAE, SKAV en Klaas Vaak altijd in de hiphop actief gebleven: solo of via collaborations met anderen.

SCHRIJF JE IN EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN SHOWS, MERCH EN NIEUWE POKOES